De goede doelen

T’Elftal tegen Armoede

Ik een bed, jij ook een bed!

In Tilburg is T’Elftal tegen Armoede actie. In dat elftal participeren de Gemeente Tilburg, CountourdeTwern, de Tilburgse Voedselbank, de Tilburg University, Rabobank Tilburg en verschillende organisaties die met elkaar samenwerken om armoede te verlichten

Wij vinden dat ieder kind recht heeft op een bed, een plek waar een kind zich veilig en plezierig voelt, en kan genieten van een gezonde nachtrust die de basis is voor iedere leerzame dag. Toch beschikken veel kinderen uit achterstandsgezinnen niet altijd over een fatsoenlijk bed met normaal beddengoed. Daarom wil Lions Club Tilburg ‘Regte Heide’ zoveel mogelijk kinderen uit achterstandsgezinnen die het nodig hebben in 2019 voorzien van een bed, een matras en beddengoed. De actie richt zich op kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

De actie wordt gecoördineerd door de Johan Stekelenburg Stichting in samenspraak met de zorg- en hulporganisaties die aangesloten zijn bij T’Elftal tegen Armoede. Deze stichting zorgt ervoor dat de juiste gezinnen bereikt worden door een beroep te doen op een brede coalitie van maatschappelijke partijen zoals ContourdeTwern, Sterk Huis, Quiet en de Tilburgse Voedselbank. De bedden, de matrassen, de kussens en de dekbedden en het beddengoed worden gefinancierd door Lions Club Tilburg ‘Regte Heide’.

Stichting Medora Nepal

Shree Lower Secondary School

De stichting Medora initieert en ondersteunt, zowel financieel als fysiek, projecten in Chitwan, Nepal. Vanuit het in 2010 opgerichte gezondheidscentrum, worden de projecten uitgevoerd.

Projecten zijn gericht op preventieve tandheelkundige en medische zorg. Inhoudelijk is het preventie programma gericht op gezonde voedingsgewoonte, algemene en mond-hygiëne, screening op mondziekten, keel-, neus-, oor-, en oogproblematiek en tenslotte een gezonde schoolomgeving.

Daarnaast zijn er per school aanvullende projecten, afhankelijk van de leefomstandigheden en schoolbudget. Met name in afgelegen gebieden in het middengebergte wordt voor alle kinderen éénmalig voorzien in een kledingpakket voor de winter en een schoolmiddelenpakket.

De opvolgende screening programma’s van mond-, keel-, neus-, oor-, en oog- en de opvolging worden incidenteel uitgevoerd door vrijwilligers uit Nederland en België en doorlopend door het team van het gezondheidscentrum.

Deze activiteiten bieden deze kwetsbare kinderen de o zo noodzakelijke medische begeleiding waardoor vroegtijdig aandoeningen ontdekt en aangepakt kunnen worden. Zo geven we in de tientallen jaren daarna een zeer positieve invloed op hun gezondheid en hun leven.